Köszöntő

Tisztelettel köszöntöm a kedves látogatót weboldalunkon!

Engedje meg, hogy pár sorban bemutassam gyönyörű fekvésű barátságos településünket, amely közel van a Kelet-Mecsek hűvös bükköseihez, és körbeveszi a zöld dombvidék, halkan csobbanó patakokkal, hosszan elnyúló mezőkkel…

Szalatnak Magyarország déli részén, a Keleti Mecsek északi felén fekvő település. Közigazgatásilag Baranya megyéhez, a Komlói Járáshoz tartozik. A megyeszékhely központja Pécs, a járás központja Komló. A községnek összesen négy utcája van, zsáktelepülés, a Kárász felől hozzávezető út, Köblényben végződik. Szalatnak nevének eredetét pontosan meghatározni nem lehet, a legelfogadhatóbb magyarázat szerint egy közeli erdős vidékről „Zlatna”-ról nevezték el a helyiek.

Az 1700-as évek elejétől német telepesek lakják, akik Frankónia körzetéből illetve Elszász-Lotaringiából jöttek. A történelem viharos időszakai a ki- és betelepítések, az elhurcolások, a családok szétválasztása, elköltözése, beköltözése formálta a mai lakosság kialakulását. Nagyrészt sváb telepesek leszármazottai élnek itt jelenleg, a cigány népesség 10 százalék körüli, és a 2000-es évek óta holland, belga családok vesznek a Mecsek festői szépsége és páratlan közelsége miatt Szalatnakon házakat, közülük sokan állandó lakói falunknak.

Az idegenajkú népesség eredeti harmóniájában újítja fel a házakat, természetközeli életmódot folytat. Turisztikai látványosság a Lámató Szalatnak állatsimogatója és halastava, a pincesor a falu bejáratánál, illetve a földpincék az azzal ellentétes oldalon. A barokk stílusú templom melletti téren ültetett gesztenyesor az első világháborúban elesettek emlékét idézi, a második világháború és az elhurcolás áldozatairól emlékmű mesél. A jellegzetes sváb házak, az időnként felfedezhető autentikus istállók, kutak egy eltűnt korszakot idéznek.

A falu főtere, természeti környezete egy olyan kellemes sétát ígér, amelyet lámák etetésével egy családi horgászattal befejezhet az arra tévelygő városi ember. Az első világháborús sírkert a település kultúrtörténeti emléke eredeti fejfákkal megtekinthetők.

Látogasson el hozzánk, tervezzen kirándulást településünkre, vagy egyszerűen, ha elege van a zsúfolt városból, költözzön hozzánk!

Mert itt minden lehetséges!

Gulácsi Erika polgármester


Scroll to Top