Mi történt az elmúlt évben?

2020 Dec. 29

Összefoglaló Hírlevél - hamarosan részletesebben nyomtatásban


Mi történt az elmúlt évben?

Január
Létrehoztuk a régi temető részén a Sírkertet. Ezt helyi védelem alá helyeztük. Megkezdtük az étkezés szállítást, szerződést kötöttünk „vállalkozói” tevékenységünkre az Egyházaskozári Óvodával és Konyhával. Ez évente több, mint egymillió forint extra bevételt jelent önkormányzatunknak. Négy termet kiadtunk, amely évente további négy-ötszáz ezer forint bevételt jelent.

Február

Saját erőből rendbe hoztuk az önkormányzat által használt épületek belső részét, új függönyöket vásároltunk a felújítás után a mostani hivatalba és a Moziterembe. Az egész falut látó kamerarendszert kiépítettünk amely több, mint 14 napig felhő alapú tárhelybe rögzíti az információt, amely ez idő alatt percre pontosan visszakereshető. Mindezt a rendőrségen regisztráltuk.

Március

Covid országos helyzethez alkalmazkodunk. Nagyon nehéz, speciális szabályok vannak érvényben. Veszélyhelyzeti segélyt hoztunk létre. Először minden nyugdíjas, majd minden egyes lakónak szájmaszkot juttattunk.

Április

Húsvéti dekorációt készítettünk, és ajándékkal kedveskedünk legfiatalabb lakóinknak. Tavaszi képsorozatot készítünk és közel 30 millió Magyar Falu Programban elnyert összegből új útburkolatot kapott a Kossuth utca. A digitális oktatás megkönnyítésére az igénylőknek eszközöket helyezünk ki.
Kiépítjük a Hegyháti Gyerekesély programban elkezdett professzionális uborkatermesztés kordonrendszerét a közfoglalkoztatásban, más jellegű gazdálkodást szervezünk. Térségi Leader programban 100 százalékos támogatással okos eszközt nyertünk, amelyet ideiglenesen a hivatalban üzemeltünk be.
Köszöntöttük a falu egyik legidősebb nagymamáját.

Május

Digitális eszközöket helyeztünk ki a családokhoz, az otthoni tanulás támogatására. Létrehoztuk a kocsma hátsó kerthelységét, közel egy millió forintból.

Június

Csodaszép veteményessel büszkélkedtünk. Megnyertük az orvosi rendelő felújítására és orvosi eszközök beszerzésére beadott pályázatunkat- ismét 30 millió forintot-amely szintén száz százalékos támogatású.

Július

Megalakult tíz alapítótaggal a Szalatnak Sportegyesület, kültéri ping-pong asztalokat vásároltunk. A tornatermet kitakarítottuk és elkészítettük a felújítási terveket, ha lesz civil pályázat, be tudjuk időben adni a felújítására. A sportolást addig is lehetővé tettük kültéren.

Augusztus

Nemzetiségi Napot szerveztünk, amely a környék egyik legnagyobb eseménye volt. Felléptek az Alma együttes, a PTE Brass Band, a Bayerkrainer Trió, az Etanoda csapata, és a Blackwater Bullfrog. Még hajnalban is sokan voltak. Háromféle étel készült, cigány, magyar és sváb. Tombolán színestévét lehetett nyerni.

Szeptember

A veszélyes fákat elrendeztük, az év elején térítésmentesen az Eon kivágatott kettőt, önerőből pedig egy nagy kiszáradt fát a temető felé, és egyet pedig lecsonkoltunk a Kossuth utcában. A barackost szakemberrel bejártuk, kataszterbe vettük, támogatást igényeltünk utána. A búcsút megtartottuk, a Bayerkrainers Zenekar és kézművesek részvételével.

Október

A kocsmateraszra díszítést helyeztek ki- Óbert Bernadett képviselő irányításával, mi pedig a falu központjába építettünk egy közös bőség szobrot. Természetvédelmi hetet tartottunk, három foglalkozással, két előadással. Vándorkiállítást fogadtunk. Megtekintettük Nagypall község értékteremtő közfoglalkoztatásban létrehozott kézműves műhelyet.

November

Megalapítottuk saját értékteremtő közfoglalkoztatásunkat, és újabb két pályázatot írtunk, plusz három személy felvételére. Mindennek keretében pedig elkezdtük a papír újra hasznosítást, a papírkosár fonást, amelyet szeretnénk Szalatnak jellegzetes tevékenységévé tenni, amely később több családot is eltarthat és kiegészítheti a mezőgazdasági tevékenységünket. Elindult a közösségi jövőkép alkotás, Halmai Zsuzsa, és Balogh Anikó bevonásával. Az első alkalom lezajlott. Folytatjuk.

December

A közút kollégáival, az útmérnökséggel felvettük a kapcsolatot, ezért elkezdődött a településen átívelő út javítása, amely majd a következő év elején a Köblény felé eső résszel folytatódik, de addig néhány tulajdoni és használati körülményt tisztáznunk szükséges. Eltöröltük a sírhely megváltási díjat, és ingyenessé tettük a szociális gondozást a jövő év márciusáig. Mindezt a veszélyhelyzetre való tekintettel, hogy minél többen igénybe tudják venni, ne legyen anyagi akadály. Megnyertünk egy újabb közel 30 milliós pályázatot, a hivatal épülete belső felújítására, amely szintén száz százalékos támogatású, tehát önrészt nem kell hozzátegyünk. Német Nemzetiségi Hagyományőrző Alkotóház Egyesület alakult.
Az elmúlt évben hozzávetőlegesen 90 millió forint pályázati támogatáshoz jutott településünk! Megtakarításunk gyarapodott.
Tisztelt Lakosaink, a képviselő-testület két tagja bérezés nélkül, két tagja pedig minimális bérezéssel látja el feladatát, soha nem vett fel senki plusz jutalmat vagy kiegészítést. A polgármester az állami illetményén kívül soha semmilyen egyéb jutalmat vagy javadalmazást nem vett fel. A hírlevelet a polgármester írja, a hivatalban nyomtatjuk. A pályázatokat a polgármester készíti elő, a kulturális pályázatokon kívül - amelyeket a polgármester ír- a többit pályázatíró írja. A közfoglalkoztatás pályázatait, és a területalapú pályázatokat is a polgármester írja- vezeti a kötelezettség szerinti naplókat. Mindezekkel kapcsolatosan sok álinformáció és fikció keringett. Fontos a fentieket hangsúlyozni, hiszen teljes erővel azon dolgozunk, hogy településünk, Szalatnak egyszer egy szép és haladó falu legyen, ahol jó élni!Scroll to Top